Maestrul FIDE Andrei Macovei a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial la sah între elevi pe categorii de vîrstă. În runda a noua discipolul Școlii de șah din Chișinău a învins reprezentantul S.U.A. Banerjee Abhimanyu. În clasamentul juniorilor pînă la 17 ani, Andrei a acumulat 8 puncte din 9 posibile, depășind cu 1,5 puncte șahistul clasat pe locul doi!

Andrei Macovei s-a antrenat de la 7 ani la Școala sportivă specializată nr.7 din Chișinău sub îndrumarea antrenorului Vasile Greabca, maestru FIDE. S-a antrenat apoi cîțiva ani în grupa de avansați a maestrului internațional Victor Panuș. În prezent se antrenează sub îndrumarea maestrului internațional Sergiu Vedmediuc, frecventează și antrenamentele marelui maestru Dmitrii Svetușchin în cadrul Centrului de performanță al Federației de Șah. Andrei este campionul Republicii Moldova între juniori, membru al lotului național.

În clasamentul copiilor pînă la 11 ani, alt chișinăuian, Iurii Miron a acumulat 7 puncte și a împărțit locurile 1-4, dar conform criteriilor de departajare s-a clasat pe locul 4. Stanislav Cebotari din Fălești, în aceași grupă, are 6,5 puncte, clasîndu-se pe locul 6.

Andrei Macovei
Andrei Macovei

Tot pe locul șase s-a clasat și Dragoș Cereș din Chișinău , între juniori pînă la 13 ani, acumulînd 6 puncte. Între junioare pînă la 13 ani Alina Mihailova din Comrat și Paula Mocanu din Chișinău au acumulat cîte 5,5 puncte, ocupînd locurile 9 și 10.

Campionatul s-a desfășurat în perioada 21 aprilie – 30 aprilie 2017 în or. Iași (România). La campionat au participat 576 de jucători din 41 de state ale lumii. Federația de Șah a Republicii Moldova a fost reprezentată de 30 de tineri șahiști din Chișinău, Rîbnița, Comrat, Tiraspol, Edineț, Bălți, Sîngerei și Fălești. Echipa Republicii Moldova a fost condusă de antrenorul FIDE, maestrul internațional Veaceslav Slovineanu.

http://chess-results.com/tnr264492.aspx?lan=11&art=2&rd=9&fedb=MDA&turdet=YES&flag=30&wi=984

http://chess-results.com/tnr264495.aspx?lan=11&art=25&fedb=MDA&turdet=YES&flag=30&wi=984&zeilen=99999


Valeriu Coadă,
Secretar general al Federației de Șah a Republicii Moldova