Chișinău, 02 - 06 iunie 2017

Ediția din acest an a Cupei de Vară între copii a adunat 173 de tineri șahiști. La competiţii au fost admiși băieţi şi fete cu categoria sportivă I, II, III și IV. Clubul de șah din Chișinău a găzduit cel mai numeros turneu. 75 de șahiști s-au înscris în Turneul între copii pînă la 10 ani. A fost nevoie ca să joace copiii și la masa colegiului de arbitri. Pe lîngă șahiștii din Chișinău au luptat pentru Cupa de Vară 2017 și copii din Edineț, Fălești, Criuleni, Tiraspol, Hîncești, Ialoveni și Rîbnița. În această grupă Cupa de aur a obținut-o Vedmediuc Artiom, cea de argint - Șoilița Nichita, iar cea de bronz Rotaru Cristian. Pe locul 1 între fete s-a clasat Dabija Paula, pe locul 2 - Dulțeva Anastasia, iar pe locul 3 - Bargan Victoria.

În Turneul copiilor sub 14 ani de data aceasta cel mai puternic s-a dovedit a fi Egor Lașchin din Tiraspol, iar locurile următoare le-au revenit lui Vorobiov Vlad și Schițco Ivan din Chișinău. Între fete pe locul 1 s-a clasat Ojog Felicia, pe locul 2 Rotaru Valentina, iar pe locul 3 Mocanu Paula. Între copii pînă la 12 ani medaliile au fost repartizate astfel: 1. Russu Dumitru, 2.Triboi Alexander, 3. Pantilii Nicolae.

Copiii pînă la 8 ani au fost găzduiți în incinta Şcolii Sportive Specializate nr.7 de şah din Chișinău (str. Vasile Lupu, 14). Un rezultat extraordinar a demonstrat Șapocinic Semion din Chișinău, campionul Republicii Moldova între copii pînă la 8 ani, care a învins în toate partidele, acumulînd 9 puncte din 9 posibile. Pe locul secund s-a situat vice-campionul Moldovei Dmitrii Șuparschii, iar pe locul 3 - Sîngereanu Răzvan. În clasamentul fetițelor Cupa de aur a obținut-o eleva Şcolii Sportive Specializate nr.7 de şah din mun. Chișinău Guzun Lavinia, pe locul 2 - Iordăchescu Anghelina, iar pe locul 3 - Zaharia Adriana.

Acest turneu a fost un test serios pentru tinerii şahişti în ajunul Campionatului Europei intre juniori pe categorii de virstă , care se va desfășura în perioada 4-15 septembrie 2017 în orașul Mamaia (România).

Valeriu Coadă,
Secretar general al Federației de Șah a Republicii Moldova
tel. 069065949